Jako podloza do swinkowej klatki uzywam wiórków,jednak one sie nie sprawdzaja bo mala zasikuje je w przeciagu 3 dni.
Chwalicie sobie dry beda i maty,wiec zastanawialam sie co lepiej.
Matę z wiorkami w rogach klatki(bo mala obsikuje i bobkuje w rogach) czy dry beda i wiorki w rogach klatki?
Wydaje fortune na wiorki i zwirek,a sprzatam srednio co 3 dni,trociny walaja sie wszedzie.
Jednak nie mam czasu zeby zgarniac kupki kilka razy dziennie.
chce znalezc dogodne rozwiazanie i dla mnie i dla swinki,tym bardziej ze planuje zalatwic malej kolezanke.
i przede wszystkim gdzie oprocz internetu dostane maty i dry beda?
ps.nie chcialam odswieżac starych tematow
_________________ Pozdrawiam z Gingerem,Princessą i Viki
POSZUKUJE:UŻYWANEJ KULI DO SIANA I HAMAKU.TANIO ODKUPIE!
Zamienie domek sztruksowy na hamak!
info na pw
Wysłany: 2010-07-30, 10:09
jako uzytkowniczka dry beda odradzam robienie z niego kuwety jesli Twoja swinka zalatwia potrzeby fizjologiczne w rogu proponuje Ci kuwetke z granulatem ( jest wydajniejszy i lepiej absorbuje zapach moczu). Dry beda ciezko bedzie dostac poza internetem, czasami weterynarze je rozprowadzaja, ktos tez wspomnial,ze widzial dry beda w zoologu ale po opisie nie jestem pewna czy to oryginal (zdarzalo sie, ze na allegro ludzie kupowali kocyki o nazwie dy bed...zwykle polarki i nabijanie ludzi w butelke). Mate lazienkowa znajdziesz w kazdym skepie z wyposazeniem wnetrz lub z asortymentem do remontu, czasem w sklepie z tapetami lub marketach. Ja swoja kupilam w Jysk. Mata niesie jednak pewne ryzyko...moje swinki namietnie ja podgryzaly wiec musisz przetestowac swoja swinke
ja zakupiłam dry bed w internetowym sklepie animalia.pl bo poza internetem nie widzialam nigdzie
ale rozmiar 100x75 kosztowal 65zl czyli nie az tak dużo. dochodzi jeszcze przesyłka ale na terenie warszawy jedynie 5zł, a ja odbiore go osobiscie wiec za przesylke 0pln
Polecam ci kuwetke nasypac granulatu lub trocinek .Maty na siusianie nie polecam bo po dniu byc musiala prac tak jak ja mialam ze swoim codziennie szorowanko gora co 2-3 dni 3 dzien to byl koszmarem smrodek na caly dom wiec kup kuwete tylko nie mate
Mmm.. jeśli chodzi o dry bed to mnie ma sensu szukać gdzieś w angielskich sklepach itp. bo jest na animalii. Tu daje link do takiego o rozmiarze 100x75; http://animalia.pl/produk...poślizgowe.html tu wychodzi rzeczywiście najtaniej. Jeśli masz standardową 100 to poprostu przytnij do odpowiedniego rozmiaru, bo nie pruje się, więc bez obaw. A jak masz 70, lub 80 klatkę, to lepiej weź ten dry bed : http://animalia.pl/produk...oślizgowe.html, bo ma 75x50 cm więc na taką klatkę jak ulał. No i animalia daje ten przywilej, że możesz sobie wybrać kolor:
1. brąz w czarne łapki
2. lila w białe łapki
3. burgund w białe łapki
4. szary w czarne łapki
5. grafit w szare łapki
6. róż w białe łapki
7. zieleń w czarne łapki
8. bananowy w czarne łapki
9. kremowy w czekoladowe łapki
10. czekolada w kremowe łapki
11. niebieski w czarne łapki
Ale jeśli wybierasz dry bed to ostrzegam, że ma długie "włosie" i czeba go często prać. Akurat pod tym względem uważam maty za lepsze.
_________________ Tata przekonany (mówi, że prośki to najcudowniejsze gryzonie świata ), a mama?
Nad mamą pracuję.
Możliwe, ale w dry bed wplątują się bobki, a na macie leżą "na wieszchu" i wystarczy ją strzepnąć i już nie ma bobków, a dry bed jest uciążliwy jeśli chodzi o bobki. (Ja tylko przedstawiam całą prawdę - i plusy, i minusy.
_________________ Tata przekonany (mówi, że prośki to najcudowniejsze gryzonie świata ), a mama?
Nad mamą pracuję.
Wysłany: 2010-08-01, 17:02
eh... po praniu i tak sie podnosi . Niektorzy nawet po praniu czesza dry bed by odzyskac puszystosc. prawda jest taka,ze dry bed swinki udeptuja w pierwszych godzinach. Nie powiedzialabym, ze to problem. Wieksza zmora sa klosy sianka, ktore trzeba odkurzac przed praniem
Faktycznie. Po duży minus. Ale ogółem to różne "brudy" się wplątują. Sianko, drobne jedzenie i inne. Ale nie mówie, że dry bedy nie są fajne, uważam wręcz, że są kultowe
Nad mamą pracuję.